Vissa attitydförändingar sker snabbt, som en uppenbarelse. Andra smyger sig in så långsamt att uppenbarelsen istället blir att du inte längre är den du trodde. Den förstnämnda varianten kan visserligen vara chockerande, men oftast på samma sätt som när man smakar spenat efter att i flera år trott att det varit äckligt, och upptäcker att det faktiskt är tvärtom. Den smygande förändringen å andra sidan brukar trigga en mindre identitetskris.
Den som påstår sig inte bli påverkad av omgivningen ljuger antingen medvetet eller omedvetet. Om man har känt sig som att man inte riktigt passar in i vad som anses normalt och mainstream kan man lätt fastna i en strävan att förstärka utanförskapet, kanske för att ha en konkret förklaring till varför skon klämmer. Att hitta en gemenskap i den alternativa identiteten kan också ge trygghet. Men ändå är man någonstans alltid frestad av möjligheten att kunna vara normal, populär.
Jag är knappast den första att notera slätstrukenheten i mycket av det smink som anses vara ideal idag. Det känns som att man får anstränga sig  för att ta del av skönhetsvärlden utan att översvämmas av heltäckande foundation, drag queen-inspirerad contouring, knivskarpa ögonbryn och samma fylliga läppar. Ingen skam åt den som gillar så kallat ”instagram-smink”, oavsett om det är av rent estetiska skäl eller att man upplever en tröst i att svepa in sig i en dockliknande kokong. Men det som jag upplever som lömskt med den stilen, förutom dess ofrånkomlighet och att alla.ser.likadana.ut, är att den känns uppnåelig och som att den kommer från ”vanliga” människor. Det ihjälredigerade ansikten man ser i reklamen för stora sminkmärken är så uppenbart omöjliga, bara en dröm de försöker sälja.
Den typiska beauty guru stilen däremot existerar nästan bara i tutorials och i enskilda människors ansikten. Det är hur lätt som helst att bli serverad en komplett lista på vilka produkter du ska använda, och exakt hur det ska göras. Gränsen mellan vad som är reklam och inte kan vara väldigt suddig.

Och så har det hänt igen. Du som läser detta har säkert inte blivit överraskad hittills, så många som pratar om och tycker till om det som är populärt. Jag känner inte att allt det där har så mycket att ge mig, ändå är det vad jag förhåller mig till och tänker på. Jag försöker hitta tillbaka men återvänder till det jag försöker vända mig ifrån. Jag ljuger för mig själv.

Vad är det jag vill uppnå med att sminka mig? Vilken stil vill jag ha? Vad får mig att må bättre och vad har motsatt effekt? Det är några saker jag måste fundera över ofta för att inte spinna iväg på något äventyr som inte kommer ge någon belöning. Nästan varje gång jag tar mig den tiden kommer jag fram till samma slutsatser, och nästan varje gång jag irrar mig iväg är det åt samma håll.

Det främsta jag vill uppnå med att sminka mig är att uttrycka en känsla. Ibland för att stilla en känsla som håller på att löpa amok. Ibland vill jag bara leka runt, ibland sminkar jag mig strategiskt inför ett viktigt tillfälle. Min stil vill jag ska vara glammig over the top paganistisk häxa, men nedtonat och med en hint av vad som enklast sammanfattas som något liknande Tron-estetiken. Metalliska ögonskuggor, avant garde eyeliner och mörka läppar tilltalar mig mest, medan foundation och att ha samma smink varje dag bara har menlig effekt på mig.

Jag måste fortsätta påminna mig själv om detta. Säkerligen kommer jag ändå komma på mig själv med att stå där med highlightad nästipp och vara olycklig, och det är inte fel i sig, att vara nyfiken och testa trender är kul. Det farliga är att tappa bort lekfullheten och idgaf- attityden, att förslavas i ett tvång att alltid vara konventionellt attraktiv.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s