I de flesta skönhetssammanhang kryllar det av tips på produkter, tekniker, behandlingar och dylikt. Inte sällan leder det till att man börjar använda sig av dessa, vilket inte är konstigt. Hur många var det inte som knappt rörde sina ögonbryn fram tills nyligen och nu fyller i dem dagligen?
Det kan vara både roligt och inspirerande. Saker du kanske aldrig tänkt på annars men som kan sätta guldkant på tillvaron, ge lite extra känsla av lyx, self care, självförtroende. Men som så ofta finns det så klart en baksida, som man kanske inte tänker på förrän den hoppar fram och biter dig.
Nu får jag det nästan att låta som att ögonbrynspennan ska ge dig cancer. Det var icke meningen.

Idén till detta fick jag när jag läste ett blogginlägg som lovordade en fotmask, den skulle ge fina resultat efter bara några minuter och inte alltför många slantar. Hade det handlat om typ en grön glitterskugga hade jag bara tackat och bugat för tipset, vilket var vad jag höll på att göra här. Det skulle ju vara trevligt att ha såna där idylliska fötter, tänkte jag. Det verkade inte så svårt att uppnå. Sen slog min realistiska sida till.
Jag skulle aldrig komma ihåg/orka/bry mig tillräckligt för att göra det där mer än 2 gånger. Fötter har aldrig intresserat mig speciellt. Man går på dem liksom, det är bara en konstig avlång sak med mindre avlånga saker i ena änden. Jag klipper naglarna så att strumpbyxorna inte ska gå sönder. Och även om jag skulle kunna tvinga mig själv att lägga de där minuterna och pengarna på att göra dem lite mer reklamvärdiga, varför skulle jag? Skulle den marginella skillnad i uppskattning jag kände när jag råkade titta på dem vara värd det? Det skulle vara mer prisvärt för mig att köpa ett par chokladbitar istället.

Min poäng är att det är bra att fråga sig själv ibland vad man verkligen vill. Det kan kännas uppenbart, men lätt att glömma bland all konsumtionshets och skönhetspropaganda. Kroppen är inte bara en samling delar som du ska granska var för sig och göra en utvecklingsplan för, hitta en skönhetsrutin för, du är inte ett renoveringsprojekt. Visst kan man finna en särskild njutning i en 10-stegs hudvårdsrutin, att spackla över hela ansiktet tills man ser ut som en docka, att frisera håret i en timme. Självklart kan den känslan vara värd tusentals kronor och otaliga timmar för vissa. Du borde bara tänka till då och då hur prisvärd den upplevelsen är för just dig. Kanske skulle du få lite snyggare hud om du började använda den där krämen, men är leendet när du kollar i spegeln större än det du får av en påse godis, bio, en weekendresa eller vad som nu motsvarar vad krämen kostade?
Säkert finns det många tekniskt sett överflödiga sysslor du kommer fortsätta med oavsett hur mycket du funderar. Kul för dig! Men de flesta av oss tror jag lägger tid på ett och annat som vi egentligen skulle klara oss minst lika bra utan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s